Vad är multi user dunegon spel?

Multi user dungeon spel förkortas som MUD vilket på engelska låter precis som lera men som inte har något med geggiga pölar att göra. Det här är spel där den som deltar har en specifik roll i en fiktiv värld. Namnet påminner om ett rollspel som du kanske har testat eller hört talas om, nämligen Dungeons & Dragons. Det brukar vara gratis att spela MUD spel där flera kommer att vara med om att skapa ett äventyr som är unikt och spännande.

Träffas med andra digitalt

Idag är vi ganska vana vid att ses på nätet. Att någon har träffat sin fru online är knappast något som får oss att höja på ögonbrynen så tanken om att umgås digitalt är verkligen inte främmande. Med MUD spel så kommer man att träffas digitals på nätet. Man måste inte spela spel. Det finns MUDs som är till för att man ska kunna träffas och diskutera men på ett mer anonymt sätt. Man kan inta en digital identitet och prata med andra förklädd. Via en databas som man når online så kan man få kontakt med andra som kan finnas precis var som helst i världen.

Lite MUD historia

Det finns ett svenskt MUD spel som heter SvenskMud och som lanserades år 1991 av datorföreningen Lysator som startades på Linköpings universitet. Men vaggan till MUD finns inte i Sverige. Det hela fick sin start i England. När spel på nätet blev alltmer populärt under 1980-talet så blev MUD också ett känt koncept. Universitetet i Essex kopplade samman sitt nätverk med ARPANET och då kunde fler använda sig av Essex MUD eller MUD1 som det också kallades för.

Under 1980-talet så utvecklades tekniken och spelen blev vassare med grafik som gav mycket mer underhållning. Många menar att den här typen av spel var föregångare till nätverksspelen som är så populära idag som till exempel World of Warcraft.

Fast om vi ska vara helt korrekta så kan man säga att det första äventyrsspelet som hade liknande egenskaper var Colossal Cave Adventure. Det skapades år 1975 av Will Crowther på en DEC PDP-10 dator. Spelet förbättrades året därpå av Dom Woods och hade en dungeon master som styrdes av datorn.

På amerikanska universitet så utvecklade man också MUD spel på PLATO systemet under mitten av 1970-talet. Det här var spel som var rätt så sofistikerade vad gäller grafik och berättelse men de var förstås enbart tillgängliga på det universitet som gav spelet. Det var först när spel på nätet blev ett faktum som den här typen av spel för många spelare via nätverk blev så populära.

Många olika typer av spel

Under åren som följde Essex MUD så kom det många olika typer av projekt som var inspirerade av detta spel. Exempel på detta är Gods av Ben Laurie som kom 1988 och som hade ett slutspel som var på nätet. Denna och MirrorWorld startad av Pip Cordrey var kopior av det ursprungliga MUD1 spelet.

AberMUD

AberMUD var den första kodbasen för multi user dungeon spel som blev mycket populär. Den formades år 1987 av Alan Cox och den fick sitt namn efter Wales Universitet, Aberystwyth. Cox hade spelat Essex MUD och det märktes i hans spel. 1989 så spreds AberMUD till Unix plattformar och det här spelet blev så populärt att det gav upphov till många nya liknande spel som till exempel TinyMUD, DikuMUD och LPMud.

TinyMUD

James Aspnes skapades en avskalad version av Monster som han kallade för TinyMUD. Detta spel skrevs med C och släpptes i slutet av 1989. Det gav upphov till flera versioner som TinyMUCK och TinyMUSH. Med de här spelen så uppmanades deltagare att skapa spelvärldar och platser för andra spelare att utforska. Ett fantastiskt koncept som än idag gör att vi upplever MUD spelen som så spännande och intressanta.

Så fungerar MUD

Oavsett vilket MUD spel du väljer så är det så att du med MUD får en beskrivning av ett rum eller en plats där du befinner dig. Du får veta vilka saker som finns i utrymmet och vilka andra spelare som är där. För att göra något så väljer du en handling som till exempel att attackera ett monster eller att plocka ett äpple. Du kan röra dig åt olika håll för att utforska och se mer. Moderna versioner av MUD gör det lätt att plocka upp saker och att interagera med andra med hjälp av knapparna på ditt tangentbord eller direkt med fingret på din pekskärm.

Reply