Moderna online rollspel

Idag så är de flesta medvetna om att det finns nätverksspel där man kan ingå i en berättelse som hela tiden utvecklas. Tillsammans med människor från världens alla hörn så är man med och skapar en värld som bara existerar virtuellt. Begreppet Massively multiplayer online role playing game (MMORPG) innefattar olika slags datorspel där deltagarna intar roller. Det här är en otroligt populär genre av spel som hela tiden utvecklas och upptäcks av fler.

Det började med MUD

Man kan säga att moderna rollspel online är en utveckling av MUD spelen. MUD kom redan på 1970-talet och var då nydanande på så vis att man via nätverk kunde spela tillsammans med andra i en unik värld. Det här var ju innan internet blev ett faktum så MUD var till en början spel som fanns vid universitet och ställen där man kunde koppla samman datorer i nätverk på ett praktiskt sätt. Den amerikanska internetleverantören AOL var först med att erbjuda MUD i ett grafiskt gränssnitt med Neverwinter Nights. För att få spela detta spel så fick man betala 6 dollar per timme och det här spelet var aktuellt från 1991 till 1997.

Första MMORPG spelet var Meridian 59 som kom 1996. Det här spelet hade bland annat 3D grafik och hade ett upplägg som gjorde att man betalade månadsvis för att få vara med. Året efter så kom Ultima Online och med spelen Lineage och Everquest så började moderna online spel få verklig fart. 2004 kom World of Warcraft som inte har gått någon förbi. Det här var ett spel som drog till sig otroligt många spelare och som än idag är ett av de allra största spelen inom genren.

Att leva i en parallell värld

Vad är det som gör moderna online rollspel så populära? De spelas ju av kvinnor och män i alla tänkbara åldrar. Kanske är det just det att man med rollspelet får vara någon annan för en stund. Grundkonceptet går ju ut på att man bygger en person. Med hjälp av avatar och så olika attribut som man kan vinna och köpa så skapar men en helt unik person. Den här personen har antagligen en hel del av ens egna egenskaper men blir liksom en slags superhjälte som man kanske önskar att man kunde vara.

De flesta inser charmen med att få existera virtuellt på det här sättet. Världen man deltar i försvinner inte bara för att man loggar ut och lever vanligt en stund. Så snart man kommer tillbaka så har det hänt saker. Andra deltagare har varit aktiva och världen förändras långsamt i takt med att spelet växer fram

De moderna rollspelen gör det möjligt att ingå i lag med folk som man aldrig hade träffat i verkligheten. Man samarbetar mot mål och gör saker som inte hade varit möjliga i det vanliga livet. Det blir en slags drömtillvaro som känns äkta och som gör att livet får krydda. En del menar dock att det kan bli för mycket av det virtuella och påpekar att ungdomar på grund av dessa spel förlorar en viktig del av det vanliga livet. Det är klart då man hoppar över fritidsaktiviteter som sport och kulturella aktiviteter för att spela spel så kanske det inte är så bra. Det finns dock de som menar att spelen bara är positiva och att de faktiskt påverkar oss på ett bra sätt.

Människor träffas i spelen

Den som säger att moderna online rollspel inte är sociala har inte testat. Här kommer man ju att umgås med folk från alla kanter och hörn. Man kan chatta och anta utmaningar tillsammans. Det händer faktiskt att folk som har träffats i spel som World of Warcraft gifter sig. De trivs så bra tillsammans i spelet och träffas till sist i verkligheten. Då är det inte ovanligt att tycke uppstår även rent fysiskt eftersom den där inre gnistan som kommer fram då man lär känna varandra i spelen faktiskt finns där på riktigt.

Reply